U bevindt zich nu tussen onze mussen bij Vogelhelpers

Mus
De (huis)mus
De huismus is de meestvoorkomende mus die in onze tuinen voorkomt. Deze mus is een zangvogel, met een stevige bouw. Je kunt de mus herkennen doordat alle mannetjes en vrouwtjes een grijze onderkant en een bruine bovenkant hebben. Het is echter niet zo dat er geen verschillen tussen de mannetjes en de vrouwtjes zijn. Hier volgen een aantal verschillen:
De mannetjes zijn contrastrijk en hebben een grijze kruin. Mannetjes hebben ook een zwarte bef (typerende kleur op de borst ten opzichte van de rest van het lichaam). Van oog tot achterhoofd hebben ze ook nog een bruine band lopen.
Vrouwtjes daarintegen hebben over het algemeen een wat grijsbruine kleur. Verder hebben de vrouwen een donker getekende bovenzijde.

Op deze afbeelding hierboven is een vrouwtje en een mannetje getekend.
De huismus woont over het algemeen veel in de steden en dorpen. Deze vogel broedt in holen, en dat zijn meestal onder dakpannen. Natuurlijk woont deze vogel niet alleen in Nederland of België. Sterker nog, hij leeft over de hele wereld! De mus wordt tussen de 14 en 16 cm groot, en weegt tussen de 28 en 30 gram. De paartijd is tussen april en augustus, waarin ze ca. 2-3 keer broeden. Bij elk broedsel zijn er 4 tot 5 eieren te vinden. Natuurlijk kan dit ook een keer afwijken.
De huismus is het hele jaar te bekennen in onze tuinen. Ze leven het hele jaar door in luidruchtige groepen, 'huppelen' op de grond of vliegend in de lucht. De huismus is sterk aan mensen gebonden.
Helaas gaat onze huismus vaak maar 1 jaar mee. 75 à 80% van de huismussen overlijden in hun eerste jaar. Dit komt vaak door gebrek aan ervaring.
De mus eet het meest zaden, groene plantdelen, knoppen en huishoudelijk afval. In de zomer en in het voorjaar eten ze ook insecten.
In dit filmpje hieronder ziet u de mussen in onze achtertuinen, en ook wat ze eten!
Maak jouw eigen website met JouwWeb